پیل و پشه

 کتاب پیل و پشه ، زندگی نامه نویسنده ان جارلز هندی می باشد که در ان تجربیاتی را که در زندگی روزمره خود بدست اورده است را بیان نموده است .

پشه به وضعیتی است که در ان فرد خارج از سازمانهای بزرگ ( پیل پیکر ) است و فردی است مستقل _ در زمینه کاری _ پشه ها نیروی کار مستقل هستند – بیرون از دنیای فیلها ( سازمانهای بزرگ ) که برخی در کسب و کار کوچک خود و برخی همراه یک یا چند شریک به فعالیت می پردازند . پیل و پشه استعاره ای شگفت انگیز است . شاید دلخواه هیچیک از دو گروه یاد شده نباشد . امروزه در بریتانیا شمار کسانی که در رستورانهای ملیتهای مختلف کار می کنند ، از شمار کارکنان همه کارخانه های فولادسازی ، کشتی سازی ، خودروسازی ، معادن زغال سنگ ، بیشتر است . با حرکت اقتصاد از روند صنعتی به سوی خدمات ، پشه ها جانشین فیلهای گنده پیشین می شوند .

اندیشه همه کاره بودن سازمانهای بزرگ ، امروز دیگر گستاخی پرهزینه ای است . شرکتهای هواپیمایی از رمزهای مشترک استفاده می کنند ، شرکتهای خودروسازی خریدهای مشابهی را انجام می دهند .

کشور ایالات متحده ، هندوستان ، ایتالیا با سه فرهنگ متفاوت ، درسهای فراوانی به من آموختند . در توسکانی می گویند : زندگی برای نهار خوردن است . با این وصف ، خوب بهرورانه کار می کنند . اریکا ، سرزمین ازادی ، به من اموخت که باید از اینده استقبال نمود . ولی ایالت کرالا در هندوستان نشانم داد که  سوسیالیزم و سرمایه داری چگونه می توانند ترکیب شده و فقر را به رفاه تبدیل کنند . از همه اینها مهمتر، درسی است که از مطالعه گروهی انسانها اموخته ام که در زندگی خود از هیچ ، چیزی افریده اند . کیمیاگران به من ثابت کرده اند که اگر انسان بخواهد ، هرچیزی را می تواند یاد بگیرد . انگیزه افرین کیمیاگران عشق است ، عشق به فراورده یا نتیجه نهایی .

یکی از ویژگی های خدمت در سازمانهای بزرگ این است که می شود ان عشق سودایی نسبت به کار را نادیده گرفت . پول، حرمت و هویت همراه با شغل می ایند . انسان وقتش را به شرکتی بزرگ می فروشد و بطور ضمنی ، تعریف سازمان از پیروزی را می پذیرد .

هرکس از گونه ای مهارت برخوردار است . نکته ظریف ، توان تبدیل این مهارت به فراورده ای است که مردم حاضرشوند پول خوبی در برابرش بپردازند . پول ممکن است که هدف غایی زندگی نباشد ولی نبود ان هم به راستی شوربختی می اورد .

در میدان اقتصاد نوین رقابت در همه زمینه ها اجتناب ناپذیر می گردد . رقابت حتی سازمانهای بخش عمومی را از صافی در حوزه های اموزش و پرورش ، بهداشت ، ارتباطات و حکومتهای محلی ، بخش خصوصی ، خدمات مشابهی را با کیفیت برتر ارائه می نماید . اگر سازمانهای دولتی نخواهند تنها به خدمت گذاری به نادارها اکتفا کنند می بایست به کیفیت و قیمتهای رقابتی روی اورند . شرکتهای خصوصی دیگر نمی توانند قیمتها را محاسبه کرده و با ارامش خیال به راهشان ادامه دهند .

سازمانهای سنتی از دو امتیاز برجسته برخوردار بودند ، کارکنان مرفه و تامین شده و اینده ای به نسبت روشن . اپولو خدای نگهدارنده سازمانهای بزرگ ، خدای نظم و منطق ، خدای هماهنگی . مقایسه فرهنگ سازمانی و رفتار مدیریت شرکتهای بزرگ با انچه خدایان یونان باستان در کارهایشان روا می داشتند ، بسیار جالب است .

زئوس خدای خدایان و نمونه رهبران فره مند . اپولو نماینده منطق و نظم و اتنا الهه جنگ و نماد فعالیتهای گروهی و تیمی و دیونیسوس ،نمایندگی افراد خلاق و مستقل را بعهده دارد .

تا 20 سال پیش ، اپولو مورد پسند بود ، نمودار سازمانی با خانه های منظم که برهم چیده شده اند ، تقسیم فعالیتها به کوچکترین قطعه های پایش پذیر ( قابل کنترل ) ، ایجاد ارتباط منطقی و هرمی میان بخشها ، مشخص کردن وظیفه هر فرد بر پایه مقررات مدون و تبدیل درون داده به برون داده مورد انتظار با بیشینه کارایی . این همان دیوان سالاری در بهترین مفهوم است . سازمانهای اپولویی هنگامی کارسازند که در دنیای پایا و پیش بینی پذیر فعالیت نمایند . جایی که بتوان برای اینده برنامه ریزی و بودجه بندی نمود . در شرایطی که بتوان به کارکنان تضمین شغلی درازمدت داد ، اگر برای تمام عمر ممکن نباشد .

زبان سازمانی از جنبه (فرماندهی و پایش ) به ( مذاکره و بستن پیمان ) تغییر یافته است . سازمانها دیگر همانند ماشین هایی با قطعات انسانی  نیستند ، بلکه جامعه های هستند که از اعضای مستقل با خواست ها و ارزوهای ویژه شکل گرفته اند. هوشمندی ها همراه با این افراد جابجا می شوند .

شاید راه و رسم فیلهای پیر دیگر بر افتاده باشد ، ولی همچنان به وجود سازمانهای بزرگ نیازمندیم ، اینها حتی بیش از گذشته نیرومند و گسترده می شوند . بسیاری از ما همچنان بگونه ای با فیلهای بزرگ در ارتباطیم . با انها یا برای انها کار می کنیم ، از انها خرید می کنیم یا به انها می فروشیم ، انها را مدیریت می کنیم یا در حوزه مدیریتی انها قرار داریم ، بناچار اینده انها به ما مربوط است .

فیلهای امروز بی تردید باید عادات و رفتار متفاوتی از انچه تاکنون می شناختیم ، پیشه کنند . دورانی پرخطر پیش روی غولهای دنیای کسب و کار قرار دارد ، مگر انکه در راه و روش خود  بازنگری کنند ، کارکنان را همسنگ سهامداران جدی بگیرند و بخاطر داشته باشته باشند که قانونهای بازار فراتر از نیاز به عدالت و اخلاق است .

فیلهای جوان با چهار چالش عمده روبرو هستند :

1. چگونه گنده تر شوند ، ولی همچنان کوچک وخصوصی بمانند .

2. چگونه خلاقیت را با کارایی بیامیزند .

3. چگونه همراه با رفاه و ثروتمندی ، پذیرش اجتماعی داشته باشند .

4. چگونه هر دو گروه صاحبان اندیشه و سهامداران را پاداش دهند .

اقای هندی و همکارانش در طی برقراری تراز مناسبی میان زندگی و فعالیتهای کاری ازبین کارمندان متاهل زیر30سال و در طبقه یانی پژوهشی انجام دادند که جدول روبرو را تشکیل دادند و زوجین را به 4 گروه اصلی و 16 گروه ترکینی تقسیم کردند و انها را با یکدیگر مقایسه کردند .

 

دستیابی (Achivement)                A:درگیر                   B: پایمرد

 

                                                   (involved)             (Thrusting)

 

 

                                                  D: تیماردار              C: تنهایان

 

                                                   (Caring)               (Loners)

 

 

تیمارداری(Caring)                                  خودمختاری(Autonomy)

 

 

چهار گروه اصلی شامل BD (ازدواج سنتی)- BB (خودمختاری)- CC (جدا از هم)- AA (مشارکتی)

 دنیایی سراسر شکل گرفته از پشه های مستقل و سازمان های کوچک، براستی وحشتناک است. اگر آن روی سکه آزادی ، فردگرایی مطلق و تنهایی می باشد، پس استقلال هم به خودخواهی می انجامد و زندگی با تکیه انحصاری بر امکانات درونی به معنای فراموش کردن دیگران و همه امکانات نهفته در آنان است.

 


نظرات شما عزیزان:

boogi
ساعت16:21---30 دی 1390
سلام تو هم وبلاگ قشنگي داري لينكت كردم
موفق باشي


نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نوشته شده در پنج شنبه 29 دی 1390برچسب:,ساعت 22:16 توسط امین حیدری| |

کپی برداری بدون ذکر منبع غیر مجاز می باشد
www.sharghi.net & www.kafkon.com & www.naztarin.com